3-as típusú cukorbetegség

A cukorbetegség vagy diabétesz napjaink egyik leggyorsabban terjedő betegsége, ami a fejlett nyugati társadalmat érinti.

Az emberi testben lévő sejtek energiáját a szőlőcukor, avagy glükóz szolgáltatja, ami a táplálékból szívódik fel a bélben, illetve a máj által termelődik. Ahhoz, hogy a véráramból a sejtekbe jusson, a hasnyálmirigy által termelt inzulin szükségeltetik, ami megnyitja számukra a kapukat. Ilyenkor a vércukorszint lecsökken, ezzel egy időben pedig a hasnyálmirigy is visszavesz az inzulin termeléséből.

Ha szükség van a vércukorszint növelésére, de a test nem jut táplálékhoz, a máj a maga tartalékait szabadítja fel vagy kezd cukortermelésbe. Ez történik egy egészséges szervezetben.

Azonban előfordul, hogy a folyamatban hiba keletkezik és a cukor nem jut be a sejtekbe, hanem felhalmozódik a vérben. Ennek a két legismertebb oka, hogy a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, ilyenkor beszélünk 1-es típusú diabéteszről, illetve hogy a sejtek rezisztenssé válnak a glükóz-bejuttatásra, ekkor 2-es típusú diabéteszről van szó.

3-as típusú diabétesz csoportosítása

A 3-as típusú diabétesz nem ilyen egyszerű, hiszen több csoportra is bontható, attól függően, hogy milyen okok miatt alakult ki. Ha a béta sejtek nem megfelelő működése az ok, akkor 3A típusról, míg ha genetikailag rosszul kódolt az inzulinhatás, akkor 3B-ről beszélünk. A 3C akkor fordul elő, ha a hasnyálmirigynél áll fenn krónikus megbetegedés, a 3D típus mögött pedig hormonzavar áll a háttérben.

Létezik 3F típusú diabétesz, ami mögött vírusos fertőzés húzódik, a 3G pedig immunológiai problémákra vezethető vissza. Az utolsó, a 3H típus genetikai hátterű, például Dawn-kór esetében jelentkezik.

3-as típusú diabétesz és az Alzheimer-kór

Az orvostudományban a 3-as típusú diabéteszt gyakran azonosítják többek között az Alzheimer-kórral. Felfedezték ugyanis, hogy az ADDL (amyloid b-derived diffusible ligand) fehérje a memóriáért felelős agyterületeken támadja és pusztítja az inzulin receptorokat, amik az agy inzulinérzékeléséért felelnek. Ennek a felfedezésnek eredményeképpen a jövőben a diabéteszre alkalmazott gyógyszerek továbbfejlesztésével a remények szerint az Alzheimer-kór tüneteit is képesek lesznek csökkenteni.


close