Gyermekkori cukorbetegség

A gyermekkori cukorbetegség, diabétesz a leggyakoribb anyagcsere-betegség ebben a korban. Nagyjából 1500 gyermek közül egy cukorbeteg Magyarországon. Évente hozzávetőleg 200-250 gyermeknél ismerik fel a betegséget.

Az esetek túlnyomó részében 1-es típusú cukorbetegség alakul ki gyermekkorban. A 2-es típusú diabétesz csak a betegek 1-2 százalékánál fordul elő. Többségük serdülő, vagy fiatal felnőtt. A gyermekkori cukorbetegség tüneteiről és kezeléséről is megtudhat fontos információkat a továbbiakban.

A gyermekkori cukorbetegség tünetei

Az 1-es típusú (gyakran egyszerűen gyermekkorinak nevezett) cukorbetegségnél gyakori vizelés és az állandó szomjúságérzet a legjellemzőbb tünet. A beteg akár 5-6 liter folyadékot is megiszik egy nap. Ez a vese cukorvisszatartó működésének telítődésének következménye.

Az inzulin hiánya az éhségközpont működését sem hagyja érintetlenül a szervezetben, ezért fokozottan jelentkezhet az étvágy.

A fentiek mellett gyermekkorban előfordulhat hirtelen fogyás, valamint megtorpanás a gyarapodásban. Elsősorban a csecsemőknél fordul elő. Hasi fájdalmak is jelentkezhetnek. Ha a kisgyermek még nem tud beszélni, akkor ennek szokatlan hangú sírás lehet a jele.

Az állandó kimerültség, bágyadtság is jellemző gyermekkori panasz. Ekkor is fontos a pelenkákat rövid időközönként cserélni, illetve arra figyelni, hogy ilyenkor előfordulhat a nemi szervek körüli bőrterület felmaródása, továbbá a gyulladásos tünetek sem ritkák.

A már szobatiszta gyermeknél előfordulhat az éjjeli ágybavizelés.

Rendkívül ritkán előforduló, tünetszegény esetekben adhat a betegségre vonatkozó információkat az is, ha a gyermek egyszerre sok szőlőcukrot fogyaszt el. Ha ilyet tapasztal, segíthet a betegség felismerésében.

A gyermekkori diabétesz kezelése

A gyermekkori 1-es típusú cukorbetegség egyik legnagyobb nehézsége, hogy meg kell magyarázni a gyermeknek, hogy ő a többi hasonló korú gyermekkel szemben miért nem ehet időponttól függetlenül bármilyen ételt. Az étkezések részletesen előírt szabályok alapján kell, hogy történjenek. Ehhez szükséges, hogy a gyermek fegyelmezett legyen, és tisztában legyen betegségével, illetve az ételekkel kapcsolatos információkkal.

A teljesen módosított életmód, étrend segítségével a cukorbetegség gyakran gyógyszeres kezelés mellőzésével is egyensúlyban tartható, de meg is előzhető.

Az 1-es típusú diabétesz kezelhető bioszintetikusan előállított emberi inzulinnal, injekció formájában beadva.

A 2-es típusú cukorbetegség kezelése első lépésként szájon át szedhető gyógyszerekkel, ún. antidiabetikumokkal történik, csak a későbbiekben vetődhet fel az inzulin alkalmazásának lehetősége.

Általában elmondható, hogy a cukorbetegség kezelése a gyermekeknél hasonló más korú páciensekéhez. A gyermekeknél talán azt érdemes hangsúlyozni, hogy ilyenkor ők is meg kell, hogy tanulják, hogy mikor kell bevenniük a gyógyszert, mikor és hogyan kell beadniuk az inzulint. Fontos figyelmeztetni a gyermekeket is a gyógyszerek esetleges mellékhatásaira.

Végül nagyon fontos, hogy a gyermekek tisztában legyenek a nem megfelelő vércukorszint tüneteivel, hogy amikor ezek jelentkeznek, tudják, hogy mit kell tenni.


close