Mit kell tudnia a cukorbeteg hozzátartozójának?

Akár hat, akár hatvan éves a cukorbeteg, a betegsége miatt sokszor érzi egyedül magát. A család és a barátok fontos szerepet játszanak a cukorbetegség kezelése során. Odaadó támogatásukkal a cukorbeteg hosszú egészséges, és teljes életet élhet.

Milyen szerepe lehet a családnak és a barátoknak a betegség kezelése folyamán?

A cukorbetegek gyakran frusztráltak betegségük miatt. Megterhelőnek találják a vércukorszint folyamatos ellenőrzését, és a szigorú diétát. Ha az állandó ujjszurkálásra és az inzulininjekciókra gondolunk, érthetővé válik, hogy a cukorbetegek sokszor nem hajlandók tudomást venni betegségükről. Inkább azt hajtogatják, hogy jól vannak, és egyáltalán nincs szükségük a vércukorszint állandó ellenőrzésére.

Miért fontos a rendszeres mérés?

A családtagoknak és hozzátartozóknak meg kell értetniük a cukorbeteggel, annak ellenére, hogy jól érzi magát, vércukorszintje olyan szinten lehet, ami komolyan veszélyezteti egészségét. Egy 8-9 mmol/l-es vércukorszint például még nem feltétlenül okoz panaszokat, de észrevétlenül rombolja az izomszöveteket és a vesét, továbbá az LDL koleszterinszint megemelésével károsítja az érrendszert. Érdemes tehát a családtagoknak is megtanulniuk a vércukorszint ellenőrzés módját, és időben figyelmeztessük a mérés szükségességére a cukorbeteg családtagot.

Az élelmiszer vásárlásakor ne feledkezzünk meg arról, hogy mindig legyen otthon kéznél egészséges harapnivaló, ha a cukorbeteg családtagnak nassolni támad kedve, például joghurt, nyers sárgarépa, gyümölcsök, mogyoró, és teljes kiőrlésű gabonapelyhek.

A családtagok azzal is segíthetnek, ha megpróbálják ugyanazt enni, mint a cukorbeteg. Száműznünk kell otthonról a szénsavas üdítőket, cukros süteményt és egyéb édességeket. Ha így teszünk, a cukorbeteg családtag észre fogja venni, hogy mennyire fontos nekünk, és ez őt is ösztönözni fogja, hogy betartsa az előírt diétát. Nagyon fontos, hogy a beteg ne érezze magát egyedül.

A barátok szintén segíthetnek a cukorbetegnek azzal, ha például közös kiruccanások alkalmával olyan étterembe látogatnak el együtt, ahol a cukorbeteg számára is fogyasztható egészséges ételeket szolgának fel, például mediterrán, vagy tengeri ételeket.

Alapos tájékozottság

A tájékozottság és a cukorbetegséggel kapcsolatos alapos ismeretek is rendkívül fontosak ahhoz, hogy megértsük cukorbeteg családtagunkat. A családtagok és hozzátartozók konzultáljanak a kezelőorvossal, kérjenek tanácsokat, és minden lehetséges fórumon tájékozódjanak a cukorbetegségről. Mindig érdeklődjünk az új kezelési módszerek és eszközök felől, és tanuljuk meg mi is ezek megfelelő használatát. Minél jobban informált egy család, annál nagyobb segítséget képes nyújtani a betegség sikeres kezelésében.

És végül, de nem utolsó sorban, adjuk meg a cukorbeteg családtagnak a szabadságot, hogy bátran kifejezhesse érzelmeit. Ha úgy érzi szükségét, hagyjuk sírni, vagy engedjük, hogy kitombolja magát. Próbáljuk meg betegségüket a lehető legnagyobb mértékben elviselhetővé tenni, egy támogató, elfogadó és szeretetet teljes környezetben.


close