Cukorbetegség jelei

A cukorbetegség jelei különbözőek a két típusnál. Az 1-es típusú diabétesz többnyire gyorsan, tipikus tünetek megléte mellett alakul ki, míg a 2-es típusú cukorbetegség majdnem mindig tünetszegényen zajlik. A cukorbetegség előrehaladásával előfordulhatnak azok a tünetek, amelyek a fokozott érelmeszesedés következtében alakulnak ki.

Az alábbiakban a cukorbetegség jeleit ismerheti meg, különös tekintettel az érelmeszesedésre.

A cukorbetegség esetén fellépő legjellemzőbb tünetek

Az 1-es típusú cukorbetegség többnyire gyorsan, tipikus tünetek megléte mellett alakul ki, annál gyorsabban, minél fiatalabb a beteg. A tünetek gyermekkorban már napok vagy hetek, fiatal felnőttkorban pedig hónapok alatt fejlődhetnek ki. Az 1-es típusú jellemző tünetei: sok vizeletürítés, fogyás, szomjúság, azonban a 2-es típusú cukorbetegség szinte mindig tünetszegényen zajlik. Fennállhat akár éveken keresztül is anélkül, hogy fény derülne a betegség tényére. Sajnos az is megeshet, hogy a súlyos késői szövődmények jelzik a diabéteszt, de közben a kialakulástól számítva eltelik 15-20 év.

A baktériumok okozta bőrön jelentkező fertőzések gyakran jelentkező panaszok 2-es típusú cukorbetegség esetében. Ezek a fertőzések leginkább a szőrtüszőkben jelentkeznek, és innen terjednek el igen mélyre. Emellett jellemző bizonyos testrészek, leginkább az emlő alatt található részek, a szeméremtest körüli területek, illetve a hónalj gombás fertőződése, amely viszketéssel jár. Jellemző, hogy nehezebben gyógyulnak a sebek, legyen szó akár sebészi metszésről, vagy akár a sérülés helyéről.

A diabéteszes betegek alacsony vércukorszintje

A vércukor alacsony szintje az 1-es típusú diabéteszes betegeknél túl sok inzulin beadása miatt alakulhat ki. Ez akkor fordulhat elő, ha a beteg a megszokott inzulinadag beadása után nem eszik eleget, illetve, ha bár evett, de túl megerőltető mozgást végzett, és így a beadott inzulin mennyisége túl soknak bizonyult. Túl alacsony vércukorszintet idézhet elő az alkohol is.

Az érelmeszesedés következményei

A cukorbetegség okozta érelmeszesedés a betegség előrehaladtával mind erőteljesebben jelentkezik. Cukorbetegség esetén az érelmeszesedés az egész szervezetben kialakulhat. Az erek meszesedése következtében kialakulhat a végtagok vérellátásának zavara, szív-, illetve agyi infarktus. Emellett az érelmeszesedés a látás és a vese működésének romlását okozhatja. Diabéteszeseknél gyakran alig jár tünettel a szívizominfarktus, mivel a diabéteszes beteg – az érző idegek alulműködése miatt – nem vagy csak kevésbé érzékeli a fellépő mellkasi fájdalmat. Ebben az esetben csak a csökkent szívműködés jelezheti, hogy lezajlott az infarktus, esetleg egy rutinszerűen elvégzett EKG -vizsgálaton veszik észre azokat az elváltozásokat, amely a korábbi infarktusra utalnak.

A végtagi érelmeszesedés egy idő után a vérellátás zavarát eredményezheti, vagy előbb-utóbb elhalásokhoz vezet. Először a lábujjakon kezdődik az elhalás, majd kezelés hiányában továbbterjed felfelé haladva, ez pedig további elhalásokhoz vezethet. Ha nem kezelik időben a beteget, szükség lehet a végtagi amputációra.

Szintén a kezelések hiánya okozza a vesefunkció fokozatos romlását, amely végstádiumú krónikus veseelégtelenséghez vezet. Ekkor már a páciens dialízisre szorul.


close