Inzulin adagoló

Az inzulinadagoló egy mechanikus módon működő eszköz, amelynek az a feladata, hogy bejuttassa az inzulint a bőr alá. Inzulinadagoló PEN-nek is nevezik (az inzulint előállító gyártó elnevezése szerint például HumaPen, NovoPen, OptiPen stb.).

Az inzulinadagoló eszköz elől töltős, a töltőtollakhoz hasonló elven, inzulin ampullákkal (Penfill illetve Cartridge) tölthető fel, amelyek mindegyike 100E/ml inzulint tartalmaz, 3 ml-es kiszerelésben.

Az inzulinadagoló PEN-re helyezett kisméretű, ún. subcutan tűk (NovoFine, MicroFine, PenFine) segítségével lehetséges az inzulin bejuttatása a bőr alá.

Méretük az átmérőjüket és a tű hosszúságát jelzi, a legkisebb tűk 5 mm-esek, alkalmazásuk főleg gyermekkorban vagy vékonyabb zsírszövet esetén (sovány testalkat) javasolhatóak, legnagyobb méretük 12 mm, ennek alkalmazása inkább erősebb testalkat, nagyobb mennyiségű zsírszövet esetén javasolt.

Egyszer használatos, eldobható inzulinadagoló tollak is rendelkezésre állnak meghatározott inzulinok esetén. Ezek is 100E/ml koncentrációjúak, 3 ml-es űrtartalommal. Emellett napjainkban egyre gyakrabban alkalmazzák a folyamatos subcutan inzulininfúziót (adagolást) lehetővé tevő inzulinpumpát.


close