Cukorbetegség szövődményei

A cukorbetegség szövődményei lehetnek rövid-, illetve hosszútávúak. A diabétesz hátrányosan befolyásolja az összes szerv, így a szív, az erek, az idegek, a szem és a vese működését.

A diabétesz rövidtávú szövődményei

A 2-es típusú cukorbetegség rövidtávú szövődményeinél azonnali beavatkozás szükséges. Ilyen lehet az alacsony vércukorszint, vagy a kiugró vércukorszint és a ketonszint emelkedése a vizeletben. Ezek az eltérések rosszullétet, akár ún. diabéteszes kómát okozhatnak.

Hosszútávú szövődmények

Fokozatosan, hosszabb idő alatt, kezdetben alig észrevehetően alakulnak ki a diabétesz hosszútávú szövődményei. Megnő a szövődmények kockázata, ha a 2-es típusú diabétesz huzamosabb ideje fennáll, és a vércukorszint kevésbé van egyensúlyban tartva. A szövődmények tönkretehetik a normális életvitelt. Akár halálhoz is vezethet, amennyiben elhanyagolják a kezelést és a megfelelő életmódot.

A cukorbetegség leggyakoribb hosszútávú szövődményei: szív- és érrendszeri betegségek, idegkárosodás, vesekárosodás, szemkárosodás, lábkárosodás, bőr- és szájbetegségek, csontritkulás.


close