Cukorbetegség gyógyítása

A cukorbetegség gyógyítása egy egész életen át tartó elkötelezettséget jelent. A rendszeres vércukorszint-ellenőrzés mellett figyelni kell az egészséges étkezésre és a rendszeres testmozgásra, szükség esetén a gyógyszeres kezelésre.

Hogy miből áll egy cukorbeteg kezelése, arról részletesebben olvashat a továbbiakban.

A vércukorszint rendszeres ellenőrzése

A kezeléshez illeszkedően szükséges lehet a vércukorszint ellenőrzésére gyakran, akár naponta vagy néhány havonta. Az eredményeket folyamatosan rögzíteni kell. Az ellenőrzés rendszeressége gyakorlatilag megkerülhetetlen, a beteg csak így tud meggyőződni arról, hogy a kívánt tartományon belül van a vércukorszintje.

Azon kívül, hogy a vércukor szintjét naponta ellenőrizni kell, az orvos tanácsolhatja a glikoilált hemoglobin (A1C) vizsgálatának rendszeres elvégzését. Ez azért hasznos, mert így felmérhető az átlagos vércukorszint 2-3 hónapra visszamenőleg. Ez az eljárás a hagyományos mérésnél pontosabban ki tudja mutatni, hogy a cukorbetegség kezelése mennyire hatékony és megfelelő irányba halad-e.

A cukorbetegek étrendje

Nem igaz az a feltételezés, miszerint a cukorbetegségben szenvedők csak ízetlen fogásokat ehetnek életük végéig. A cukorbetegeknek arra kell figyelniük, hogy étrendjükben a kalóriában gazdag ételek csak kis mennyiségben szerepeljenek. Ez főleg az édességekre vonatkozik, de az állati ételszármazékokat is csak mértékkel fogyaszthatják. Valójában egy olyan étrendről van szó, amely az egész családnak megfelelő, egészséges lehet.

Sport és a cukorbetegség

Azokat a gyakorlatokat, amelyek aerob mozgást igényelnek, azaz megemelik a pulzus és a légzés számát, mindenki végezheti, ezek a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek számára is hasznosak.

Sportolás előtt mindig konzultáljon orvosával, és lehetőleg olyan mozgásformát válasszon, amit élvezettel végez minden nap. Rengeteg sport közül választhat, például úszhat, gyalogolhat, biciklizhet.

A diabétesz kezelése gyógyszerek segítségével

Általában elég, ha a 2-es típusú cukorbeteg jobban ügyel az életmódjára, illetve az előírásoknak megfelelően táplálkozik. Vannak olyan esetek is, amikor ez már nem elegendő, és szájon át adagolható gyógyszereket, vagy inzulint kell alkalmazni.

Több olyan, szájon keresztül adagolható gyógyszert lehet kapni, amelyet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek szedhetnek. A készítmények egy típusa arra szolgál, hogy növelje az inzulin termelését, egy másik csoportja pedig megakadályozza a szőlőcukor termelését a májban, illetve meggátolja annak felszabadítását a glikogénből, amely a szőlőcukor raktározott változata. Léteznek olyan gyógyszerek is, amelyek azt akadályozzák meg, hogy a bélből felszívódjon a cukor. A legújabb készítmények már azt képesek elérni, hogy a sejtek érzékenyebben reagáljanak az inzulinra, azaz csökkenjen az inzulin rezisztencia.

Ha már súlyosabb fázisban lévő cukorbetegségről van szó, inzulinnal való kezelés válhat szükségessé. Az emésztő enzimek lebontják az inzulint, amit szájon át visznek be, éppen ezért szükséges, hogy az inzulin injekcióval kerüljön a szervezetbe. Ennek több módja is van: lehet alkalmazni a régebbi eszközt, mint például tűt vagy fecskendőt, vagy a golyóstoll alakú „pen” nevű szerkezetet, amely inzulint adagol, illetve használható inzulinpumpa is.

Több különböző inzulin tartalmú gyógyszer is kapható. Vehetünk gyors és rövid, közepesen gyors és hosszú, illetve elnyújtott hatással bíró készítményeket. Ezenkívül van olyan szer is, amely az előbbiek valamilyen keveréke, azaz különböző hatású inzulinok kombinációja. Magyarországon még nem kapható az az inzulin tartalmú inhalációs készítmény, amelyet belégzéssel lehet a szervezetbe juttatni, por állagú. Ennek hatása gyors, és étkezések előtt kell bevenni. Ez a készítmény csak a rövid távra alkalmazott gyógyszert helyettesítheti.


close