Cukorbetegség és párkapcsolat

Tudjuk, hogy a diabétesz számos szövődménnyel járhat, mégis ritkán kötjük össze a szexuális élet zavaraival.

Mind a férfiak, mind a nők esetében előfordulhat, hogy a cukorbetegség a nemi vágy csökkenésével vagy valamilyen szexuális szervi problémával párosul.

Diabétesz és a férfiak szexuális élete

A férfi betegek esetében két eredője is lehet a szexuális zavaroknak. Egyrészt mivel a cukorbetegség károsítja az idegrendszert, így az erekciót létrehozó szövetek is sérülnek, ez pedig egyenes út a merevedési zavarokhoz. Ezért a cukorbeteg férfiak általában tíz évvel hamarabb érzékelik ezt a problémát, mint nem cukorbeteg társaik. Másrészt egyes kutatások szerint a 2-es típusú diabéteszben szenvedő férfiak tesztoszteronszintje csökkenhet, így nemzőképességükre is negatív hatással van a betegség.

A diabétesz a nőkre is hatással van

Bár nem olyan gyakran, mint a férfiakéra, de a nők szexuális életére is kihathat a cukorbetegség. Egyrészt a hüvelyváladék megnövekedett cukortartalma miatt a gombás és bakteriális fertőzések valószínűsége megnő, másrészt a diabétesz kísérőtüneteként jelentkező érproblémák gátolhatják a nedvesedést, amely fájdalmassá teheti az együttlétet. Ezen kívül a csikló érzékenysége is csökkenhet, amely orgazmusképtelenséghez vezethet.

Mit tehetünk ellene?

Az első és legfontosabb lépés a cukorbetegség karbantartása, amelyhez elengedhetetlen a diéta, súlyosabb esetekben gyógyszeres kezeléssel párosulva. Másrészt fontos, hogy a kezelőorvosnak őszintén beszéljünk erről a problémáról is, ugyanis ő segíthet megállapítani, hogy panaszainkat valóban a diabétesz okozza-e.

Mivel a szexuális élet sikertelensége vagy nem kielégítő volta előbb-utóbb lelki síkra terelődik, egy idő után a szervi és lelki tünetek egymást megerősítve okozzák a problémát. Ezért szükség lehet szexuálpszichológus bevonására, aki lelkileg is segíthet a párnak a nehezebb időszak átvészelésében.


close