Inzulinrezisztencia terhesen

Napjainkban az egyik legnagyobb akadályt a teherbeesésnél az inzulinrezisztencia okozza.

Az emberi test anyagcseréjéhez a cukor nélkülözhetetlen. A hasnyálmirigy által termelt inzulinhormon segítségével a vérben lévő cukor eljut a test sejtjeihez, energiát biztosítva számukra. Amennyiben nincs cukor, amit be kell juttatni a szervekbe, az egészséges szervezetek esetében a hasnyálmirigy sem termel inzulint.

Felboruló egyensúly

Ugyanakkor előfordul, hogy egyes szervek nem veszik fel a cukrot, míg mások igen, ez pedig összezavarja a test működését és egyik hatása, hogy a hasnyálmirigyet további inzulintermelésre serkenti. Így az ember vércukorszintje magas lesz, akárcsak az inzuliné, ez pedig roncsolja a szöveteket, a magas inzulinszint pedig kóros működést idézhet elő. Ezt az állapotot az orvostudomány inzulinrezisztenciának nevezi.

Inzulinrezisztencia tünetei

A nők esetében az inzulinrezisztenciának több tünete lehet: ilyen például a menstruációs ciklusok ritkulása, az erőteljes szőrnövekedés, csillogó zsíros bőr. Hosszú távon az inzulinrezisztencia akár cukorbetegséget is okozhat, valamint szerepet játszik a meddősség kialakulásában.

Az áldott állapot velejárója is lehet

A másállapot egyik leggyakoribb szövődményének számít a terhességi diabetes mellitus (GDM), amelynek esetén a cukorháztartás zavara akár olyan mértékű is lehet, amely következményekkel jár az anyára és a gyermekére vonatkozóan egyaránt. Leginkább túlzott magzati növekedésben nyilvánul meg, ami komplikációkat eredményez a szülésnél.

Általában a baba világra jötte után a vércukorszint-eltérések szerencsésen rendeződnek. Ezekben az esetekben, bár a terhességi cukorbetegség átmeneti jellegű, és az anyagcserezavar következményeivel az újszülött születése után nem kell számolni, az anya esetében sajnos nincs ez így: a terhességi cukorbetegség későbbi egészségügyi kockázatok előhírnöke lehet, így szülés után is fontos a rendszeres vércukorszűrés.

Inzulinrezisztencia kezelése

Ha a teherbeesés hosszú időn át nem történik meg, érdemes szakember segítségét kérni. Ideális esetben a diagnózis felállításában a nőgyógyász és egy endokrinológus közösen vesznek részt. Mivel az inzulinrezisztencia összefügg a szénhidrátbevitellel, a betegeknek drasztikus változást kell megvalósítaniuk étrendjükben, így csökkenthetők lesznek a tünetek.

Mindemellett ma már léteznek megfelelő vitaminok, amelyek kiválasztásában az orvos szintén segítséget nyújthat. Természetesen, a rendszeres mozgás is sokat segíthet az inzulinrezisztencia legyőzésében. Ha betartjuk az előírásokat, hamarosan a gyermekáldás örömei elé nézhetünk.


close