Terhességi cukorbetegség tünetei

A terhességi cukorbetegség tünetei között a hormonális változások állnak. Az idő rövidsége miatt nem kell számítani a cukorbetegség szokásos szövődményeinek kialakulására.

A terhesség során nem csupán a nemi hormonok szintje változik, bár azoknak is jelentős hatásuk van a cukoranyagcserére, hanem egyéb olyan hormonok szintje is módosul, amelyek önmagukban befolyásolják a vércukorszintet. Ezek mellett az inzulin vérszintjének változását is előidézhetik. Az inzulin egyébként a legerősebb hatású vércukorcsökkentő hormon.

A Magyarországon megvalósuló terhesgondozás keretében a tapasztalatok szerint még az anyai és magzati szövődmények, valamint a cukorbetegségre jellemző tünetek kialakulása előtt felismerik a betegséget.

A diabétesz jellemző tünetei – így az állandó szomjúságérzés miatti fokozott folyadékveszteség, vagy a bőséges vizeletürítés – ritkán jelentkeznek. Még ritkábban fordul elő a komolyabb anyagcsere-problémák miatt bekövetkező tudatzavar.

Szerencsére az idő rövidsége miatt nem kell számítani a cukorbetegség szokásos szövődményeinek előfordulására, egyebek mellett a szem-, vese- és idegrendszeri eltérésekre, a bőrfertőzésekre.


close