Kezeletlen cukorbetegség hatása a magzatra

Azok a nők, akik már terhességük előtt cukorbetegek voltak, a terhesség speciális egészségügyi problémát jelenthet. A cukorbetegséggel küzdő nőknek nagy figyelmet kell fordítaniuk a vércukorszintjükre.

A következőkben a kezeletlen cukorbetegség magzatra gyakorolt hatásáról olvashat.

Előfordul, hogy a terhesség alatt alakul ki a cukorbetegség, ezt terhességi cukorbetegségnek nevezik. A nem kezelt cukorbetegség problémákat okozhat a magzatra és az anyára nézve is.

Magas születési súly

A cukorbeteg nők körében a születendő csecsemők általában nagyobbak. A terhes cukorbeteg nők magzata ugyanis a méhlepényen keresztül túl sok cukrot kap, ha az anya vércukorszintje magas. A baba hasnyálmirigye érzékeli a magas vércukorszintet, ezért több inzulint termel, hogy felhasználja a felesleges cukrot is. A nagyobb születési súly miatt indokolt lehet a császármetszés.

Hipoglikémia

Ha a terhesség alatt folyamatosan magas a vércukorszint, akkor a babánál a születés után veszélyesen alacsony vércukorszint alakulhat ki. A csecsemőnek magas az inzulinszintje, és amikor a szüléssel megszűnik a forrás, a vércukorszint gyorsan leesik. Ha szülés után alacsony a baba vércukorszintje, akkor intravénásan glükózt adnak neki.

Koraszülés

Az anya cukorbetegsége miatt előfordul, hogy a kiírt nap előtt születik meg a baba. Ha a magzat túl nagy, akkor az orvos is javasolhatja a szülés korai megindítását. A koraszülött babáknál azonban légzési distressz szindróma alakulhat ki, amikor nehéz a csecsemő számára a légzés. Terhességi cukorbetegség esetén az időre született babáknál is előfordulhat légzési distressz szindróma.

Sárgaság

A bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződése akkor fordul elő, ha a baba mája nem elég érett, hogy lebontsa a bilirubin nevű anyagot, amely akkor keletkezik, amikor a test lebontja a magzati vörös vértesteket.

2-es típusú diabétesz a későbbiekben

Azoknál, akiknek az édesanyja terhességi cukorbetegségben szenvedett, nagyobb valószínűséggel alakul ki 2-es típusú diabétesz és elhízás életük későbbi szakaszában.


close