Inzulinrezisztencia és meddőség

Nők esetében a meddőség számos okra vezethető vissza, ezek közül az egyik leggyakoribb az inzulinrezisztencia. Fontos a betegség kezelése, azért is, mert kettes típusú cukorbetegséghez vezethet.

Szervezetünk ideális működése csak a megfelelő vércukorszint esetén biztosított. Elsődleges szabályozója az inzulin nevű hormon, amely abban segíti, hogy a sejtekbe bekerüljön az azokat tápláló cukor. Ezek a sejtek inzulinrezisztencia esetén nem jutnak megfelelő táplálékhoz.

Ez számos komoly problémát előidéz, általában magát az inzulinrezisztenciát is egy másik betegség kapcsán diagnosztizálja az orvos. Leggyakrabban menstruációs zavar, policisztás ovárium szindróma és túlsúly kísérheti, de sokszor a többször meghiúsult családalapítási kísérlet kapcsán derül fény a betegségre.

Meddőség és az inzulinrezisztencia

Akkor beszélünk meddőségről, ha rendszeres, fogamzásgátlástól mentes szexuális együttlét ellenére, egy éven belül nem jön létre terhesség. A női eredetű meddőség számos okra visszavezethető, okozhatja többek között valamilyen petefészek-rendellenesség, a méhnyálkahártya gyulladása, de a kettes típusú cukorbetegséget megelőző inzulinrezisztencia is felelős lehet érte.

Ennek oka, hogy a szervezetben megnőtt vércukorszintet a hasnyálmirigy fokozott inzulintermeléssel próbálja kompenzálni, mindhiába. A magas vércukorszint mellett így már magas inzulinszint is kialakul, ami roncsolja a szöveteket és néhány szerv kóros működését idézi elő. Az egyik ilyen szerv a petefészek, az inzulinszint így jelentősen meggátolja a teherbeesés esélyeit.

Inzulinrezisztencia kezelése

Az inzulinrezisztencia kezelése a helyes életmód kialakításával lehet teljes. A megfelelő szénhidrát-anyagcseréhez elengedhetetlen a
rendszeres testmozgás
. Fontos emellett odafigyelni a helyes étkezésre is, a cukorbetegek diétás étrendjéhez hasonlóan javasolt a cukor és a fehér liszt kerülése, illetve a rendszeres, napi 4-5 étkezés beiktatása is.


close