Elmúlik a terhességi diabétesz?

A terhességi cukorbetegség a diabétesz egy külön formája, mely várandós kismamáknál alakul ki. Kezelése azért fontos, mert ha nem ismerik fel és nem kezelik, akár fejlődési rendellenességeket is okozhat a magzatnál.

A terhességi cukorbetegség különösebb panaszokat általában nem okoz, és rutinszerűen végzett szűrővizsgálattal deríthető ki a 24-28. terhességi hét között (indokolt esetben akár korábban is elvégezhetik ezt a vizsgálatot).

Kialakulásának oka, hogy a terhesség során fellépő hormonális változások az inzulinválaszt rontják, és inzulinrezisztencia alakulhat ki. Ilyenkor ugyanakkora inzulinhatáshoz nagyobb mennyiségű inzulinra van szükség. Normál esetben ezt a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei biztosítani tudják, de a kismamák egy részénél ez nem működik. A terhességi, gesztációs diabétesz a várandósságok körülbelül 3 százalékában fordul elő, gyakorisága az anyai életkorral és testsúly növekedésével nő.

Terhességi diabétesz szűrése

A betegség szűrése úgynevezett terheléses vizsgálattal történik. Éhgyomri vérvétel után 75 g szőlőcukrot (glukózt) kell elfogyasztani, majd 120 perc múlva újabb vérvétel következik. Amennyiben a vizsgálati értékek indokolják, diétával vagy gyógyszeres kezeléssel lehet megakadályozni a szövődményeket, esetleges komplikációkat. A nem kezelt terhességi cukorbetegség a magzatot és az anyát egyaránt veszélyezteti.

Megszűnhet a terhességi diabétesz

Az egyik legfontosabb kérdés, melyet a várandós kismamák feltehetnek, hogy megmarad-e a terhességi cukorbetegség, vagyis, ha valakinél kimutatták ezt a betegséget, akkor a továbbiakban, a gyermeke születését követően ugyanúgy kell-e majd diétáznia, gyógyszert szednie, vagyis cukorbeteg lesz-e. Szerencsére, a szülést követően a terhesség indukálta inzulinrezisztencia csökken, majd megszűnik, így a szénhidrát-anyagcsere javulhat, normalizálódhat. Vagyis a szülés után a terhességi cukorbetegség elmúlik.

Kivételt képezhet ez alól az, ha a terhességi cukorbetegség már a várandósság első trimeszterében, a rutinvizsgálat előtt kimutatható, ez ugyanis arra utal, hogy már a várandósságot megelőzően voltak cukoranyagcsere-problémái a kismamának, csak azokat nem vették észre. Ilyenkor a cukorbetegség szülés utáni további fennállására kell számítani.

Következő terhességnél is jelentkezhet cukorbetegség

Akinél egyszer kialakult a terhességi cukorbetegség, annak jó esélye van arra, hogy a következő várandósságánál is szembe kell majd néznie ezzel a problémával. Ennek az esélye a szakemberek szerint minimum 30 százalék, de abban az esetben, ha a terhességek gyorsan követik egymást (tehát egy éven belül), akkor még nagyobb a rizikó.


close