Mikor szükséges inzulin adása?

Az inzulin adása abszolút indikált egyes típusú cukorbetegségben, a ketoacidózisban és nem-ketotikus hyperosmoláris állapotokban.

A kettes típusú cukorbetegek esetében is egyre többször kerül sor inzulin adására, ugyanis, ha nem sikerül diétával és szájon át alkalmazott gyógyszerekkel normál értékeken tartani a szénhidrát-anyagcserét, inzulin adásával érhetők csak el a megfelelő értékek.

A következőkből megtudhatja, miért van szükség inzulinkezelésre, és mikor szükséges az inzulinadás elkezdése.

Az egyes típusú cukorbetegség okai

Az egyes típusú diabéteszben a hasnyálmirigy béta-sejtjei oly mértékben károsodnak, hogy nem képesek inzulint termelni, ezért inzulin adása szükséges az életben maradáshoz. Az esetek többségében autoimmun folyamatról van szó, de néhány esetben nem sikerül autoimmun folyamatot és pontos kóreredetet igazolni.

A kettes típusú cukorbetegség okai

Az inzulinelválasztás és inzulinhatás zavara jellemző. A kettes típusú cukorbetegeknél a bétasejtek – melyek a hasnyálmirigyben találhatók, ahol az inzulin termelődik – lassacskán elvesztik funkciójukat. Ahogy a folyamat halad előre, úgy romlanak a szénhidrát-anyagcsere mutatói.

A normoglykaemia fenntartása fontos

Igazolt tény, hogy minél inkább sikerül a normál értékeken tartani a szénhidrát-anyagcserét, annál kisebb eséllyel alakulnak ki a szövődmények, ezért törekszünk a normoglykaemia fenntartására.

Rendszeres kontroll

Ha kettes típusú diabéteszben szenved valaki, akkor szükség van a vércukorszint, a lipidek, a vérnyomás, a vesefunkció, az idegrendszer, a bőr és a szem rendszeres ellenőrzésére. Egyes betegek szervezete még képes elegendő inzulin termelésére, amennyiben egészségesen étkeznek, testmozgást végeznek és optimalizálják testsúlyukat. Másoknak azonban orálisan adott gyógyszerekre és/vagy inzulinra van szükségük. Természetesen ezután is szükséges odafigyelni az egészséges táplálkozásra és a testmozgásra.

Az inzulin adásának indikációja kettes típusú cukor betegségben

Ha az adott antidiabeticum-kombináció optimális dózisban adva megfelelő diéta mellett nem biztosítja a megfelelő kontrollt, azaz a HbA1C 7%ot eléri vagy afölött van, akkor szükséges kombináció módosítása vagy kiegészítése. Ilyenkor a bázisinzulin bevezetése is alkalmazható. Bár három orális antidiabeticum szedése elvben helyes, jobb megoldás inzulinkezelést elkezdeni ilyen esetben. Ha a Met…n és a bázisinzulin adása nem eredményez megfelelő anyagcsere-állapotot, akkor az inzulinkezelés intenzifikálása szükséges.


close