Cukorbetegség, vesekárosodás

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktornő!
59 éves nő vagyok. 1,5 éve vagyok inzulinos cukorbeteg. Naponta 3x insuman rapid, éjszakára pedig insuman basal inzulint kell adni magamnak. Ezenkívül 2x1 meforál 1000 mg tablettát szedek. Ezenkívül magas vérnyomásra és köszvényre szedek tablettát.
Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e vesekárosodás szövődménye. Kb. 1 hónapja a hátam kisebb- nagyobb fájdalmakkal fáj, mintha a tüdőm fájna.
Ezenkívül a másik problémám, hogy naponta 4x van székletürítésem. Ez több hónapja fennálló problémám. Ez lehet-e az inzulin vagy a gyógyszerek mellékhatása? És mit tegyek, hogy ne így legyen?
2012. 07. 07. | 16:28

Kedves Kérdező!

A cukorbetegségnek lehet vesekárosodása szövődménye, és a köszvénynek is lehet vesekárosodás a szövődménye. Ez utóbbi valóban okozhat éles, rohamokban jelentkező fájdalmat. A gyakori székelés oka lehet a cukorbetegség miatt a vegetatív idegrendszer beidegzésének károsodása, illetve édesítőszerek hatása is, vagy nem megfelelő étrend következtében is kialakulhat. Vezessen étkezési naplót, mutassa meg a diabetológusnak, ez alapján ő meg tudja állapítani, hogy mi a legvalószínűbb ok.

Orvosszakértő 2012. 07. 09. | 11:06
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close