Inzulinrezisztencia, diéta

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

36 éves, 171 cm, 62 kiló vagyok, és másfél hete kaptam egy olyan "jó hírt", hogy inzulinrezisztenciám van, illetve a pajzsmirigy működésem is "lusta" (értékintervallumon belül volt, de az orvos szerint mégis "lusta"). 2 féle gyógyszert is felírtak, melyektől tartok, illetve tulajdonképpen mindentől tartok, ami gyógyszer. Az egyiket a pajzsmirigyre - L-Thyroxin Henning 50 mg -, a másikat vércukorszintemre - Merckformin XR 750 mg - kaptam. Mindkettőt elkezdtem becsületesen szedni. A Merckformin esetében azt olvastam a betegtájékoztatón, hogy 2-es típusú diabéteszben, illetve elsősorban túlsúlyos egyéneknél alkalmazzák, akiknél a diéta már nem segít. Életemben nem kellett még diétáznom, soha nem is diétéztam eddig. "Mindenevő, nem válogatós típus vagyok az ételek terén". Az első diétás oktatásra is pár nap múlva megyek. (Tehát még csak most fogok majd diétázni) Egyáltalán nem tartom magam túlsúlyosnak (a hasam a rizikófaktorom hízás szempontjából, de ezidáig még életem során a 65 kilót sem értem el soha).
Sok mindent elkezdtem olvasni a neten az inzulinrezisztenciával kapcsolatban, étrendet is próbáltam kialakítani magamnak ennek megfelelően (addig is, míg eljön a diétás oktatásom), de úgy érzem sokkal energetikusabb voltam, mielőtt megtudtam mi is lehet velem. Sokszor érzem azóta levertnek és fáradtnak magam. Ez nem "én vagyok". Nyúzott vagyok és félek, hogy nagyon kimerülnek azok az energiatartalékaim, amik eddig fűtöttek. Nem voltam eddig soha betegeskedő típus, és most szembesítenek engem egy súlyos betegséggel. Április végén megyek egy újabb kontrollra, de szomorú vagyok és tanácstalan. Az indzulinrezisztencia = 2-es típusú diabétesz? Már semmit sem tudok. Félek az "új" étrendtől is, melyet eddig ugyan próbáltam az internet alapján kipróbálni, de valahogy nagyon nehéz és ami pillanatnyilag leszívja az energiámat. Egy valami tény, tavaly október 30-án volt utoljára menzeszem, azóta semmi.
2012. 03. 17. | 00:44

Kedves Kérdező!
Eredmények nélkül nehéz megmondanom, hogy milyen gyógyszert kell szednie, de a menseszavar nem csak a túlsúlyos emberek problémája, a PCO (policisztás ovárium) soványaknál is lehetséges és ilyenkor a Met…n segíthet a menses rendbetételében. Mindenképpen beszélje meg a gondjait a kezelőorvosával személyesen, ő meg tudja Önt nyugtatni, és el tudja mondani, mit tegyen, hogy ne legyen a későbbiekben sem beteg.

Orvosszakértő 2012. 03. 19. | 14:16
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close