Terheléses vércukor, terhesség

Orvos válaszol rovat
27 hetes kismama vagyok. A napokban csinálták meg a terheléses cukorvizsgálatot. Éhgyomorra 4,7 volt. Erre azt mondták, hogy magas. Egy óra elteltével 10,4, valamint 2 óra elteltével 5,9 volt a cukorszintem. Mindegyikre annyit mondott az asszisztensnő, hogy magas. Valóban magasak ezek az értékek? (Svájcban élek, itt történt ez a vizsgálat).

A mai napon pedig berendeltek diabetikus tanácsadásra, amire pár napon belül megyek. Valóban ennyire nagy a baj? Aggódjak, hogy bármi gond lehet velem, illetve a babámmal?
2012. 03. 09. | 14:20

Az éhgyomri és a 120 perces értéke rendben van, az ADA (amerikai diabetes társaság, amelynek az egész világra érvényes kritériumrendszere van) értékek alapján, de a 60 perces értéke meghaladja a normálértéket (ez max. 7,8 mmol/l), ami mindenképpen arra utal, hogy a terhességében a szénhidrát anyagcseréje érintett.

Ilyenkor 160-180 gramm szénhidrát bevitelét javasoljuk első lépésben és a vc értékek rendszeres ellenőrzését. Ha ez nem elegendő, akkor jön a gyógyszeres, legtöbbször inzulinnal történő kezelés, amire az Ön esetében egyelőre véleményem szerint nincs szükség. A diétáról feltehetően fognak beszélni, egyébként pedig azt gondolom, hogy nem lehet Svájcban sem rossz kezekben, de ha problémája adódna, amit “levélben” meg lehet oldani, írjon nyugodtan.

Orvosszakértő 2012. 03. 12. | 20:00
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close