Cukorbetegség értékváltozások

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!
Kisfiamnál november közepén diagnosztizálták a cukorbetegséget nap 2x kap humulin m3 inzulint, eddig reggel 3.5 este 2 egységet, most emelt a kezelőorvosa a magasabb értékek miatt a reggelit 4.5-re azóta folyamatosan alacsony a reggeli étkezés után, Pl. 2.6 akkor etetem gyorsan és pl. a mai nap ebéd előtt 12.4 volt! Ez mitől lehetséges? Ennyi sosem volt ebéd előtt! Köszönöm válaszát! Megírni az elfogadott határértékeket étkezés előtt és után, mert mindenhol mást írnak!
2012. 01. 08. | 13:08

Kedves Kérdező!
Valószínű a Somogyi effektus (hypoglycaemia következtében emelkedő vc érték) okozza, hogy magasabb a délben mérhető vc értékük. Első lépésben azt javasolnám, hogy próbálják meg csak 4E re emelni az inzulinmennyiséget és, ha megoldható, akár két alkalommal is ehet tízórait, ha nem ebédelnek dél körül. Kicsit nehéz részletes információk nélkül okosat mondani, de mindenképpen azt javasolnám, hogy beszéljenek a kezelőorvossal, főleg, ha a 4E mellett is esetleg étkezés után alacsony a vc és utána pedig megemelkedik. (Jó érték 3-6 között van étkezés előtt, 1,5-2 óra múlva 7,8-ig minden érték elfogadható. Ennek ellenére, főleg kisgyerekeknél a 8-11 közötti értéknek is örülünk, hogy nehogy a hypoglycaemia miatt görcsöljön.)
Most még a mézeshetek periódusában van a kisfia, ezért ingadozik általában a vércukor és emellett ez okozhatja, hogy ennyire kevés inzulin is elegendő Önöknél.

Orvosszakértő 2012. 01. 09. | 20:39
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close