Cukorbetegség magas értékei

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!
Három évvel ezelőtt egy a magas vérnyomásom miatti szokásos laborvizsgálatnál a vércukorszintem 19,5 volt. Háziorvosom meforal 1000-est írt fel napi 3szor, és este egy 30 mg-os Gliclada tablettát. Azóta ezt szedem, diabetológushoz még nem küldött. A vércukorszintem5,2 és 8,5 között változik a nap folyamán általában. Magam mérem rendszeresen.
Most lejár a jogosítványom, ezért elküldött terheléses vércukorvizsgálatra, és a diabetológiára.A vizsgálatról semmilyen előzetes tájékoztatást nem kaptam. A rendelőben tudtam meg, hogy nem egyszerű vérvételről van szó, és az is rögtön kiderült, hogy nem lehet elvégezni, mert 8,5 volt az éhomi cukrom.
Az a kérdésem, miután próbáltam tájékozódni, hogy rajtam egyáltalán szabad-e elvégezni ezt a vizsgálatot, én ugyanis kissé megijedtem az elfogyasztandó cukormennyiségtől, amit ahhoz képest hogy három éve kerülöm a cukrot rengetegnek tartok. Nem szeretnék kómába kerülni.
A másik kérdésem, miért van az hogy reggel 4-kor mikor kelek éhomra megmérem a cukromat, majd majd 7-órakor ismét megmérem, és legalább 1,5 értékkel magasabb mint a hajnali. Közben nem eszem, gyógyszert nem veszek be, csak egy csésze híg kávét iszom minden nélkül!
2012. 07. 12. | 17:15

Kedves Kérdező!

Amennyiben az éhgyomri vércukor magas (7mmol/l vagy magasabb), nincs is szükség terhelésre, kimondható a cukorbetegség már a magas éhomi érték alapján is, ha két egymást követő alkalommal ilyen magas. A reggeli érték azért lehet magasabb, mert a vércukorszint lezuhan az éjszaka közepén, amelynek megemelése érdekében a szervezet hormonokat szabadít fel. Ez főleg akkor történik, ha a beteg lefekvés előtt nem evett eleget.

Orvosszakértő 2012. 07. 13. | 18:20
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close