Nem akarok cukorbeteg lenni

Orvos válaszol rovat
Tisztelt Doktor!

36 éves, rendkívül egészségesen élő nő vagyok. Az utóbbi pár évben felhívták a figyelmemet a magas vércukorszintemre (böjt után is az volt). A diabétesz még nincs kialakulva, viszont azt tanácsolták javítanom kell az életmódomon, ha nem akarok cukorbeteg lenni.
180cm vagyok, 64 kiló. A családban soha, senki nem volt cukorbeteg. Van egy vizslám, minden nap két órát gyors-gyalogolunk. Futtatom heti 3 alkalommal. Edzőterembe járok, ahol kardió gyakorlatokat végzek. Rajongok a zöld ételekért (spárga, zöldbab, spenót..). Fehér lisztet egyáltalán nem fogyasztok, csak teljes őrlésű kenyeret, tésztát használok. Rengeteg hajdinát, kölest, babot, lencsét fogyasztok. Húst minimálisat, heti kb. két alkalommal. Cukros ételeket, édességet nagyon ritkán, havi két alkalommal.
A közérzetem nem mindig jó. Sokszor szédülök,- alacsony a vérnyomásom. Fáradékony vagyok és mindenképpen megemlíteném, hogy gyakran légszomjjal küszködök. Nem csak sportolás után, hanem előfordul, hogy fotelból telefonálok és alig tudok egy mondatot befejezni.
Min tudnék még javítani életmód változtatásban? Nem szeretnék cukorbeteg lenni.

2011. 05. 13. | 13:22

Kedves Kérdező!

A leírás alapján étrendje jónak tűnik, de mégis azt javaslom, hogy egy hétig vezessen étrendi naplót, és ezt mutassa meg szakembernek, előfordulhat valamilyen hiba, ami csak szakembernek tűnik fel. A légszomj oka lehet kardiológiai, légzőszervi probléma, ezért kivizsgálás javasolt, kerülje a dohányzást, a passzív dohányzást is, a szennyezett levegőjű helyeket.

Orvosszakértő 2011. 05. 17. | 09:25
Szóljon hozzá!
Kommentezéshez lépjen be, vagy regisztráljon
close