Terhesség után újra hízás inzulin miatt?

Orvos válaszol rovat
Meddőség miatt pár éve kivizsgálás során megállapították nálam az inzulinrezisztenciát. Éhgyomri értékeim rendben voltak, de a 120 perces inzulin értéke 119 volt. 60 kg voltam és 160 cm. A terápia 160 g szénhidrát diéta és napi 3x 850 mg mercformin volt.

3 hónap alatt 12 kg fogytam, de az inzulin érték még magasabb lett. Annyira rosszul voltam, hogy abbahagytam a gyógyszert. Majd pár hóna múlva ismét elkezdtem szedni, de a diétát nem tartottam annyira komolyan.

Ekkor az inzulin értéke 120 percre 45-re csökkent. Terhes lettem lombikprogramban és akkor az orvosom a 10 héten leállította a gyógyszer szedését. A terhességem alatt nem diétáztam és mégsem alakult ki a terhességi cukor. 25 kg-ot híztam, amit 9 hónap végére le is adtam. Gyermekem 21 hónapos és a mai napig szoptatom.

Azonban elkezdtem hízni. Igaz csak 2,5 kg 1 hónap alatt, de aggódom, mert ezt mozgás és diéta mellett szedtem fel. Heti 2 speed fitnes óra és 4 x fél óra futópadon történő futás mellett (5km). Tudom, hogy ezt az inzulin okozza. Kérdésem, hogy szoptatás alatt van esély ennek a kordában tartására, mert akármit próbálok úgy látom nem megy.

Férjem szintén túlsúllyal szenved. 178 cm magas és 116 kg volt. 2 hónap alatt sikerült 6 kg-ot fogynia, de nem megy tovább, pedig keményen tartja a diétát. Lehet az Ő esetében is erről szó? Nem eszik sokat sem zsírosat. Igaz nem mozog.
2012. 10. 25. | 14:38

Önmagában az inzulinrezisztencia fokozódása miatt nem adható Met…n, nagy valószínűséggel egyéb kórkép is állhatott a háttérben. Terhesség alatt a Met…n adása nagyon megfontolandó a tapasztalatok hiányában.

A testsúly növekedését nem közvetlenül az inzulin, hanem a szervezet igényein túli kalóriabevitel okozhatja, az inzulin szerepe többek között az étvágy fokozásában van. A testsúly növekedésében azonban egyéb (pl Endokrinológiai) tényezők is szerepet játszhatnak. A megfelelő életmód és étrend mellett a testsúly rendezhető (többek között dietetikus segítségével), de ha egyéb okok szerepe is felmerülhet, akkor előtte ezeket kell rendezni, kivizsgálni.

Férje esetében is lehetséges inzulinrezisztencia (testtömeg indexe erre utal), de ezt részletes vizsgálat után lehet nagyobb valószínűséggel megmondani.

Orvosszakértő 2012. 10. 26. | 09:41
close